Een hypotheek regelen in Spanje is heel goed mogelijk met de juiste voorbereiding en begeleiding. Het is verstandig je te laten begeleiden door een ervaren bureau, dat dagelijks hypotheken afsluit bij Spaanse banken voor Nederlandse cliënten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen of onvoldoende Spaans spreekt, een ‘gecompliceerde’ situatie hebt als ondernemer of je geheel onbekend bent met hypotheken in Spanje.
Ook om addertjes onder het gras en dure ongewenste bijproducten te voorkomen, ga je het beste  naar een tussenpersoon die al enige jaren verstand van zaken heeft en een vertrouwensband heeft opgebouwd met de Spaanse banken. Over het algemeen kunnen we stellen dat er vijf belangrijke punten zijn waarop je dient te letten als je overweegt een hypotheek aan te vragen in Spanje.

De volgende punten zijn van belang:

1. Maximaal 70% financiering
Spaanse banken financieren tot maximaal 70% van de aankoopprijs, exclusief de kosten. 100% financiering is niet mogelijk. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom dan wordt deze lagere waarde als uitgangspunt genomen voor de 70% hypotheek. Belangrijk te weten is dat u zelf 30% plus de kosten koper moet betalen.

2. Eerst financiering regelen dan de aankoop
Het is zeer raadzaam allereerst de financiering rond te krijgen voordat u een koopcontract tekent. Als er nog geen duidelijkheid is over de financiering en u wilt al een voorlopig koopcontract tekenen dan zou er een ‘voorbehoud van financiering’ in opgenomen moeten worden zodat u de tijd krijgt om de hypotheek te regelen. Echter in de praktijk blijkt dat in Spanje een ‘voorbehoud van financiering’ bijna nooit wordt opgenomen.

3. Boek uw vlucht nadat de hypotheek rond is
Boek uw vliegtickets pas nadat u zekerheid heeft dat uw hypotheek 100% is goedgekeurd en nadat de taxatie verricht is. Er zijn meerdere partijen betrokken bij een aankoopproces dus het kan voorkomen dat de bank uw gewenste tijdsschema niet haalt. Geduld is hierbij een schone zaak en uiteindelijk komt het allemaal goed.

4. Rustieke of urbane woning?
Let goed op of de woning die u wilt gaan kopen rustiek of urbaan is. De gemeente geeft voor elke woning een classificatie: voor een rustieke woning gelden weer andere regels dan voor een urbane woning. Dit is belangrijk te weten omdat veel spaanse banken een rustieke woning niet financieren of een veel lagere hypotheek geven. Het beste is dit van tevoren te weten om onnodige verwarring en vertraging in het aankoopproces te voorkomen.

5. Houdt rekening met conservatieve taxatiewaarden
Het verrichten van een taxatie is verplicht bij een hypotheek aanvraag en de waarden kunnen conservatief zijn. De Spaanse banken werken samen met erkende taxateurs die geregistreerd zijn bij de Spaanse Centrale Bank (Banco de España, BDE). Deze taxateurs staan onder toezicht van de BDE en zijn de enige die mogen taxeren voor de Spaanse banken. Ze zijn tegenwoordig voorzichtiger in het afgeven van waardes en het is dus goed mogelijk dat de taxatiewaarde net onder de koopsom uitkomt ook al stond het huis voor een hogere prijs te koop en heeft u volgens uw mening een goede prijs bedongen. Wees niet teleurgesteld, in de meeste gevallen komt de taxatiewaarde dicht bij de aankoopprijs te liggen.

×

 

Hello!

Click here to start a conversation onWhatsapp.

× How can we help you?