Worden er in deze COVID-19 tijden nog wel een hypotheek in Spanje verstrekt?

De huidige tijden zijn voor iedereen over de hele wereld zorgwekkend
Wij hebben de afgelopen weken geregeld belletjes gehad van Spanje liefhebbers over hypotheken.  Mensen die een woning op het oog hadden ofwel het idee hadden binnen bepaalde tijd een woning in het schitterende Spanje aan te willen schaffen. Als vakantiewoning, als hoofdverblijf of als verhuurwoning. Mensen die er al jarenlang van droomden na hun pensioen naar Ibiza te verhuizen, jonge gezinnen die een vakantiewoning in Marbella wilden kopen, noem het maar op. Meestal vroegen ze ons of de banken überhaupt wel open zijn, of de notarissen werken en of wij hun in deze COVID-19 tijden gewoon konden begeleiden bij de aanvraag voor een hypotheek in Spanje. Het antwoord hierop is “ja”! Alles loopt gewoon door al is het allemaal wat trager omdat veel bankpersoneel vanuit huis werkt en de notarissen vaak alleen op afspraak werken.

Haalbaarheidstoets voor hypotheek in Spanje

Eén van onze diensten is het maken van een haalbaarheidstoets, de HypotheekCheck, voor onze klanten. Dit is de eerste stap waarbij wij binnen 2 dagen kunnen berekenen wat uw maximale hypotheek in Spanje kan zijn. Mocht u nog geen woning op het oog hebben dan weet u aan de hand van de uitkomst van deze toets wel in welke prijsklasse u kunt zoeken. Heeft u uw droomhuis wel al gevonden dan kunnen wij berekenen wat mogelijk is en wat de maandelijkse kosten voor de hypotheek zouden zijn. Uw dossier wordt volledig voorgekauwd aan de bank voorgelegd (wij presenteren enkel die dossiers waarvan wij zeker weten dat er acceptatie vanuit de bank zal volgen).

Uw documenten hoeven niet vertaald te worden

Dat leest u goed! Dit doen wij kosteloos voor u binnen de aanvraag van uw hypotheek in Spanje.  Dit is een exclusieve dienst van WeCare Mortgages. U hoeft de documenten dus niet te laten vertalen waardoor u flink wat kosten spaart! Door de jarenlange ervaring als kantoordirecteur van Banco Sabadell van onze hypotheekspecialist Martin weten wij natuurlijk exact welke documenten er nodig zijn en hoe deze uit te leggen aan de Spaanse bank zodat hun risicoafdeling de file goedkeurt. Wat vooral een belangrijk aspect is, is dat uw inkomsten uit Nederland een toelichting eisen bij een Spaanse bank. WeCare Mortgages is op de hoogte van alle wetten, regels, voorschriften en mogelijkheden die worden aangeboden door de Spaanse banken.

Diploma

Daarnaast heeft onze hypotheekadviseur zijn LCCI diploma, zoals vereist binnen de nieuwe Spaanse hypotheekwet, op zak waardoor hij op neutrale wijze kan adviseren en namens klanten met de banken mag onderhandelen om zodoende de beste deal te verkrijgen. We zien tegenwoordig dat er hypotheekadviseurs zijn die de klant bij een bepaalde bank introduceren en vanaf dat moment het de bank zelf is die contact heeft met de klant. Met alle gevolgen van dien. Denk vooral aan de vertaalslag en de calculatie van het Nederlands of Belgisch inkomen. Uiteindelijk krijgt u de hypotheek die de bank kiest met vaak dure bijproducten met vele kleine lettertjes.

Zelf uw hypotheek in Spanje aanvraag regelen?

Onze toets, de HypotheekCheck, kost € 100 en deze is geheel vrijblijvend. U bent dus niet verplicht daarna de verdere begeleiding door ons te laten afhandelen.
Het is namelijk ook mogelijk dat u zélf naar de bank stapt voor een hypotheekaanvraag en dus zelf alle documenten laat vertalen en zelf gaat onderhandelen over rentepercentages, bankcommissies, levensverzekeringen en notarisafspraken. Uit ervaring weten wij dat u wekenlang niets zult horen van de bank en daardoor kan het net zijn dat de woning die u op het oog had voor uw neus is weggekaapt, om daarna alsnog een negatieve uitkomst van de bank te krijgen.

Ik heb box 3 inkomen. Wat nu?

Spaanse banken zijn over het algemeen niet bekend met huurinkomsten (box 3) en dat vergt nogal wat uitleg. Voor WeCare Mortgages is dit dagelijkse kost en kunnen wij een dossier feilloos voorleggen. Of de klant nu in dienstverband werkt, een zzp’er is of een holding heeft; wij kennen alle vormen.

De definitieve goedkeuring van de hypotheek in Spanje (dus niet de voorlopige!) krijgen wij gemiddeld al binnen 10 – 12 werkdagen binnen. De banken kennen ons natuurlijk al ruim 15 jaar en weten ook dat de hypotheekaanvragen die van ons komen perfect in orde zijn en klaar zijn om goedkeuring te krijgen.

Momenteel zijn de meeste notarissen open, veelal met ingekorte openingstijden, voor het ondertekenen van hypotheekaktes. Ook de taxateurs bieden hun diensten aan waar nodig en altijd met inachtneming van de vereiste voorwaarden in het Corona beleid.

Wat is de verwachting?

Vanuit ons netwerk van advocaten en makelaars horen we vooral dat zij verwachten dat er na deze crisissituatie een golf van buitenlandse kopers zullen zijn die de markt zullen overspoelen. Naar grote waarschijnlijkheid dalen de huizenprijzen de komende tijd in lichte mate.

Potentiële kopers zullen wanneer mogelijk meteen naar Spanje komen met als doel een woning aan te schaffen. Daarom is het handig om voorbereid naar Spanje te gaan. Als u van tevoren al precies weet wat u maximale hypotheek kan worden en wat uw kosten zullen zijn kunt u doelgericht een woning zoeken. En is deze eenmaal gevonden dan is het voor alle betrokken partijen wel zo fijn en rustgevend om te weten dat het met de hypotheek wel snor zit.

Rustgevend en zonder stress daar onze hypotheekadviseur uw dossier al helemaal klaar kan hebben met de benodigde documenten en papieren die de bank nodig heeft voor de aanvraag. Deze heeft u thuis al op uw gemak kunnen verzamelen en opvragen. In Spanje kunt u zich dan alleen maar focussen op het zoeken van een geschikt pand in plaats van zich zorgen te maken of u wel in aanmerking komt voor een financiering.

Ook heeft u een sterkere onderhandelingspositie en is uw aanbetaling verzekerd. Door het uitmuntende trackrecord bij de grote Spaanse banken kunnen wij exclusieve voorwaarden onderhandelen. Gaat u dus goed voorbereid op pad. Wij nemen al uw zorgen uit handen en zijn een transparante partij. Wilt u meer informatie over het afsluiten van een hypotheek of over andere vragen omtrent het hypotheekproces? Contacteert u ons dan gerust op +34 952  26 30 23.

×

 

Hello!

Click here to start a conversation onWhatsapp.

× How can we help you?